Oldal kiválasztása

Milyen fákkal dolgozunk? 

Fa telefontartók, fakeresztek, 3D fali képek fából. De mégis milyen fából?

A megmunkálható fafajtákat két típusra osztjuk: puha és keményfákra. A puha fák közül a leggyakrabban használt a fenyő. Ez elsősorban megfizethetőségének köszönhető, valamint annak, hogy relatíve könnyű vele dolgozni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a fenyő nem alkalmas különböző berendezési tárgyak készítéséhez, ugyanis kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, főleg ha rendesen van kezelve. A keményfákat tekintve Magyarországon elsősorban a bükk, a dió, a tölgy és a cseresznye élnek a köztudatban, mint bútorfák. Ezek mind különböző időtállóságú és más-más színekkel, árnyalatokkal és tulajdonságokkal rendelkező faanyagok.

A Tomo’s WoodWorknél többféle ritka, és kevésbé ritka fatípussal dolgozunk. Telefontartóink gyakran kimondottan trópusi fákból készülnek. Ilyen a mahagóni, a zebrafa vagy jatobafa. Érdekel, miért olyan különlegesek ezek a fák és miért alkalmasak tökéletes, időtálló telefontartók készítésére? Akkor olvass tovább.

Mahagóni

A mahagóni egy Közép- és Dél-Amerikából származó fafaj, azonban kereskedelmi forgalomban már nem kapható. Ennek oka, hogy az eredetileg mahagóninak nevezett faj, a Swietenia mahagoni ma már veszélyeztetett. Akkor mégis hogyan készítünk belőle telefontartót? A kérdés jogos. A Swietenia nemzetégbe tartozó számos fát mahagóninak nevez a köznyelv, valamint mahagóni néven kerülhetnek forgalomba. Ezeket használjuk mi is.

Fája vöröses színű, tompa és lágy fényű, közeplágy-középkemény, ezért jól megmunkálható. Textúrája izgalmas, a váltakozóan csavarodó növés miatt aranyszínnel csíkozott, mely a megvilágítástól függően változik. Közepesen rugalmas, repedésre, vetemedésre nem hajlamos. Könnyen és gyorsan szárítható, az időjárásnak kiválóan ellenáll, nem támadják meg rovarok és gombák sem. Ha többet szeretnél megtudni a mahagónifáról, és arról, hogy miért használjuk telefontartók és fa keresztek készítéséhez, ITT megteheted.

Jatoba

A brazil cseresznye, más néven Jatoba, az egyik legnépszerűbb egzotikus keményfa. Ezt nem nehéz elhinni, hiszem a brazil cseresznye lélegzetelállító vöröses-barna szívfáját sötét fekete csíkok szegélyezik, ami nemcsak kontrasztot, hanem elképesztő mélységet is ad neki.

A szívfa idővel puhább vörösesbarnára sötétedik. A brazil cseresznye a szépségén túl hihetetlenül erős, Janka keménysége 2350 (a mahagónié 2200). Érdekesség, hogy a szilícium-dioxid a brazil cseresznyében gyakran előforduló természetes ásványi lerakódás, amely tejszerű elszíneződésként jelenhet meg a fa felületén. Ez a természetes ásvány a vékony fehér vonalakról azonosítható, amelyek végigmennek a fán. Ahogy a fa a kitettség következtében sötétedik, ezek az érintett területek világosabbak maradnak, és jellemzően foltok és csíkok formájában jelennek meg. Ezt használják a fa megmunkálói (és mi), hogy lélegzetelállítóan szép fa telefontartók díszíthesség otthonaitokat.

Zebrafa vagy zebrano fa

Mi is az a zebrano vagy zebrafa (azon kívül, hogy még a neve is hangzatos)? Nos, a zebrafa egy merev és tömör keményfa, nagyon egyedi szálmintázattal, amely vagy hullámos, vagy egyenesebb és összefonódott – a fűrészelés módjától függően. A fafajta Közép-Afrikából származik, amelyet a gyarmatosítók hoztak be elsőként Európába. Ma már a zebrafa esetében is – akárcsak a mahagóninál – számos fafaj faanyagát nevezzük így, melyek többek között Brazíliában, a Csendes-óceáni térségben vagy Ázsiában őshonosak. Ahogy neve is mutatja, az említett csíkok adják a fa jellegzetességét, melyek jellemzően egymással kontrasztosak, így egy zebrához hasonlatos csíkozás látszatát keltik.

A szívfa halvány aranysárga, amely különbözik a szijács nagyon halvány színétől, és keskeny csíkokat tartalmaz a sötétbarnától a feketéig. Az izgalmas, váltakozó színminta érdekében megfelelő fűrészelést igényel.

A zebrafának, mint sok trópusi fának, összefonódó erezete megnehezítheti a megmunkálást. Ettől eltekintve egy dekoratív egzotikus fa, melyből gyönyörű telefontartókat, fa kereszteket vagy akár fa ékszereket lehet készíteni. Érdekesség, hogy régebben puskák és puskákhoz vagy gitárokhoz is használták. A múltban egyes prémium Cadillac és Mercedes-Benz autókban a műszerfal nívóját emelte. Keménysége miatt sílécekhez és szerszámfogantyúkhoz is használható.